Aanpassing Europese wet niet nodig als je de huidige wet handhaaft aldus Paul Muller

Gelijk loon gelijk werk op dezelfde werkplek. Agnes Jongerius maakt zich in het Europees parlement sterk voor nieuwe regels. Helemaal niet nodig meent Paul Muller ‘Zolang de wet maar wordt nageleefd’.

Agnes Jongerius (PvdA) is blij, dat de Europese Commissie nu ook inziet dat vrij verkeer van werknemers in de EU alleen kan als iedereen voor gelijk werk op dezelfde werkplek gelijk loon krijgt. Eurocommissaris Marianne Thyssen presenteerde plannen die een flinke stap vooruit zijn, maar moeten zeker nog verder worden aangescherpt om eerlijke arbeidsmobiliteit in Europa waar te maken. Paul Muller: ‘Zij vergeet echter dat de regel gelijk loon gelijk werk al van kracht is. Alleen is er niemand die deze regels handhaaft’.

In de bouw- en technieksector is er schaarste aan goed en gekwalificeerd personeel. Dit personeel wordt door bedrijven als TecLine en BouwGenius uit Oost Europese landen gehaald.
Paul Muller van technisch detacheerder TecLine en BouwGenius leent dagelijks zo’n 500 Midden- en Oost-Europese lassers, fitters, timmermannen en elektriciens uit aan Nederlandse bedrijven. “Mijn angst is dat die zich hier straks niet meer welkom voelen”. Er is sprake van een tweeslachtig beleid door de overheid. Nederlandse uitzendbureaus worden streng gecontroleerd. Er wordt gekeken of er in de bouw wel reisuren worden betaald. Aan de andere kant zijn er in Nederland door de zogenaamde A1 constructie, waarbij over buitenlandse werknemers geen sociale premies worden betaald, postbus firma’s ontstaan die hoge nettolonen tegen lage kostprijzen betalen. Niemand pakt deze postbus firma’s aan volgens Muller. De bonden doen niets er wordt immers een redelijk hoog salaris uitbetaald. De belastingdienst onderneemt evenmin actie omdat er volgens de Wet Minimumloon en Vakantiebijslag loonbelasting wordt afgedragen. Controlerende instanties doen niets omdat het bedrijf in het buitenland is gevestigd.

Bouwend Nederland stelt voor om aan de poort te controleren. Paul Muller: Dit is een goede stap naar verbetering. Als we aan de grens al kunnen bepalen of buitenlandse werknemers aan dezelfde voorwaarden moeten voldoen als de Nederlandse ontstaat de situatie dat goede vaklieden overal het werk kunnen doen voor een redelijk salaris. Het is op zich mooi dat Jongerius in Brussel iets voor Nederland probeert te doen. In eigen land komen de postbus firma’s en buitenlandse onderaannemers echter overal mee weg. De Nederlandse uitzendbureau’s kunnen slechts toekijken. De bouw- en technieksector gaat niet beter worden door 501 nieuwe wijzigingen in de Europese wetgeving. Wat we nodig hebben is handhaving en daarin moet een nieuw kabinet het voortouw in nemen.

Paul Muller is CEO van TecLine en BouwGenius.

Bron: ad.nl

top