Gered Gereedschap – iedereen verdient een tweede kans

Gladsone Msendera, Hoofd opleidingen
Onder het motto: iedereen verdient een tweede kans zet Young in Prison (YIP) zich sinds 2009 in voor een betere toekomst voor jonge ex-gedetineerden in Malawi. In de YIP Made Academy in Lilongwe, krijgen jongeren na hun vrijlating een opleiding tot metaalbewerker. Die opleiding vond tot vorig jaar plaats in één enkele werkplaats dicht in de buurt van de gevangenis. Naast deze werkplaats is door Gered Gereedschap in 2017 een unieke containerwerkplaats geplaatst. Deze bestaat uit twee containers die aan de lange zijde kunnen worden geopend. Door de ruimte tussen de containers te overkappen, ontstaat een grote werkruimte. De containerwerkplaats is door Gered Gereedschap ook voorzien van al het gereedschap, apparatuur en meubilair dat voor de opleiding nodig is. Naast een praktische vakopleiding krijgen de leerlingen onderricht in sociale vaardigheden en worden ze begeleid bij het opstarten van een eigen bedrijf.

Positief effect op het project
Gladson Msendera is het hoofd van de opleiding. Als wij hem vragen naar zijn ervaringen met de nieuwe containerwerkplaats reageert hij meteen enthousiast: “De containerwerkplaats is echt een aanwinst. Je merkt niet alleen dat de nieuwe werkplaats een boost heeft gegeven aan motivatie van leerlingen en docenten, maar dat hij ook een positief effect heeft op het imago van het project in de omgeving. Ouders staan nu in de rij om hun kinderen in te schrijven voor een cursus.” Door de plaatsing van de containerwerkplaats is het mogelijk om meer leerlingen aan de opleiding te laten deelnemen. “Zonder de containers zouden we dit jaar maximaal maar zo een twintig nieuwe leerlingen kunnen toelaten. Nu zijn dat er 48 voor het komende half jaar.”

Hoog gekwalificeerd opleiden
Dat de start moeilijk was, herinnert Gladson zich maar al te goed. “In het begin was er heel veel weerstand tegen ons project en vooral tegen onze leerlingen. De vooroordelen over ex- gedetineerden waren groot. Door informatiebijeenkomsten met buurtbewoners en door het aantoonbare succes van de opleiding is dat gevoel helemaal omgeslagen. En de nieuwe containers hebben daar hun steentje aan bijgedragen. Zoals ik al aanstipte, willen ouders nu dat hun kinderen juist hier een opleiding krijgen. Dat lijkt me wel genoeg te zeggen over het succes van het project en de positieve impact van de containerwerkplaats op de omgeving,” zegt Gladson glimlachend.

TecLine is als sponsor verbonden aan de stichting Gered Gereedschap.

Meer informatie over Gered Gereedschap: www.geredgereedschap.nl

top