TecLine deelnemer TKI Wind op zee

TecLine is sinds juni 2017 deelnemer geworden van TKI Wind op Zee. Door onze deelname, stelt TecLine het TKI Wind op Zee in staat om Offshore Wind innovatie te stimuleren, de subsidieregelingen vorm te geven, bij te dragen aan het versterken van de Nederlandse Offshore Wind, knelpunten in kaart te brengen en op zoek te gaan naar reële en kostenbesparende oplossingen.

TKI Wind op Zee faciliteert onderzoek, ontwikkeling, demonstratie, valorisatie, kennisoverdracht, (internationale) samenwerking, opleidingen en marktontwikkeling voor Wind op Zee.

Welke uitdagingen staan ons te wachten in de Windenergie markt?

Uitdagingen Route kaart Offshore Windenergie tot 2023 (TKI Wind op Zee / NWEA, april 2017)
Een andere uitdaging vormt de human capital-agenda. Naar schatting werken zo’n 4.000 mensen in de sector en de werkgelegenheid zal tot 2020 groeien naar ruim 12.000. Er is al een tekort aan onderhoudspersoneel. Ernst van Zuijlen, van TKI Wind op Zee: “Straks zijn ontzettend veel mensen nodig om al die turbines te bouwen, installeren en onderhouden. Daar moeten we voor zorgen, anders wordt het echt een bottleneck voor de industrie. In 2019 begint het echte, grote bouwen, dan hebben we nieuwe mensen nodig.

Vakkracht blijft schaars (Telegraaf, juni 2017)
Tal van sectoren kunnen nauwelijks geschikt personeel vinden. Vooral in de bouw, techniek en de metaalsector luiden bedrijven de noodklok De economie trekt aan, de arbeidsmarkt herstelt en het aantal banen en vacatures blijft toenemen. Het UWV waarschuwt zelfs dat de groei bij bedrijven onder druk komt te staan als het tekort aan gekwalificeerd personeel blijft.
De technische sector kampt al jaren met een tekort aan vakkrachten. „Het is hartstikke moeilijk om aan gekwalificeerd personeel te komen”, zegt Anne Marie Hey, beleidssecretaris onderwijs bij Koninklijke Metaalunie. „We hebben te maken met vergrijzing. Bovendien zien we werk terugkeren naar Nederland. Ook dat zet druk op het personeelsbestand.”

Wat kan TecLine bijdragen?
TecLine werft, al ruim 17 jaar lang, technische vakmensen met bewezen, vaak specialistische kwaliteiten, die vervolgens op uitzend- of detacheringbasis bij opdrachtgevers ingezet worden. TecLine selecteert de technici, bepaalt hun competenties en maakt zichtbaar in welke fases van het technisch proces ze kunnen werken. Voor “montage & projecten” maken we gebruik van vakmensen die gerekruteerd zijn buiten Nederland en de Engelse taal redelijk tot goed beheersen. Het grote voordeel is dat onze medewerkers zonder meerprijs in geheel Nederland ingezet kunnen worden en vaak zelfs ook op internationale projecten.

TecLine heeft een bijdrage geleverd, met de inzet van technisch uitvoerend personeel, aan de bouw van het Windpark Noordoostpolder. Momenteel worden onze vakmensen ingezet voor de bouw van diverse Onshore Windparken.

Op dit moment brengen wij de personeelsbehoefte in de Windenergie markt, zowel on- als offshore, in kaart om te inventariseren welke (personeels) uitdagingen de bedrijven de komende jaren denken te verwachten. Wij krijgen de indruk dat veel bedrijven het “personeelstekort probleem” voor zich uitschuiven. Een vaak gehoorde reactie is: “de grootste vraag naar technisch personeel in de windenergie komt pas vanaf 2018/2019, dus wij hebben nog wel even de tijd!”

TecLine kan natuurlijk niet alleen het te kort aan technisch personeel oplossen, maar een serieuze lange termijn bijdrage leveren kan zeker wel. Wat ons betreft niet pas in 2018, maar is het zinvol elkaar nu op te zoeken en het overleg aan te gaan om samen de vraag naar technisch vakmensen in te vullen.

Voor meer info over TKI Wind op Zee: www.topsectorenergie.nl/tki-wind-op-zee

top