Paul Muller: “Bouwbedrijven zullen echt ‘out of the box’ moeten leren denken”

Terwijl de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten wereldwijd hét gesprek van de dag is, schuiven in Almere vijf ondernemers rond de tafel om stil te staan bij de uitdagingen die zij nu en in de toekomst voor zich zien. Van de ondernemers uit de technische branche weten we dat het vinden van goed personeel vandaag de dag lastig is, maar de grootste uitdaging blijkt de politiek. “Zo brengt de regelgeving rond zzp’ers veel onrust op de markt”, ervaart Paul Muller, vanuit TecLine en Bouwgenius verantwoordelijk voor de detachering van personeel in de internationale techniek en landelijke bouwwereld.

Om meer mensen aan een vaste baan te helpen, bracht de politiek de maximale duur van tijdelijke contracten terug van drie naar twee jaar. “In de praktijk staat het tijdelijke personeel na twee jaar gewoon op straat”, beweert Paul. “Het ontslagrecht is namelijk nog nooit zo star geweest.” Evert de Vries van MRC Klimaatservice, specialist in gebouwautomatisering en klimaatbeheersystemen, vraagt zich als kleine ondernemer wel eens af waar hij het allemaal voor doet. “Bij ziekte ben je ruim tien jaar verantwoordelijk voor je personeel, dat is gewoon niet te doen.” Duidelijk is dat economisch alle seinen weer op groen staan. Ondernemers zijn weer volop met hun winkel bezig, maar dan krijgen ze vanuit de overheid zo’n enorme papierwinkel op hun bord.


Grote Uitdagingen
Voor Bart de Vries van Securitas, gespecialiseerd in beveiliging in de breedste zin van het woord, blijft het leuren om aan goed personeel te komen. “In de beveiliging is de Paul Mullertechniek toegenomen, waardoor onze mensen op een ander niveau moeten acteren. Ook de eisen van opdrachtgevers zijn anders, maar ze blijven voorzichtig om de regie uit handen te geven. Wij zien vaak een splitsing tussen techniek en beveiliging, terwijl integrale oplossingen zoveel effectiever en efficiënter zijn.” Onlangs was André van Dijk van Whiskyauction &more, goed voor online veilingen, proeverijen en cursussen in whisky en gedistilleerde dranke, zelf op zoek naar beveiliging en verzekering van zijn flessen. “Er zijn bedrijven die dan helemaal niet reageren op je aanvraag, een teken dat het wel heel goed gaat.” Nu dit alles geregeld is, ligt zijn grootste uitdaging in de logistiek. “Ik doe alles zelf en hoop dan ook dat het niet te hard gaat. Op de eerste veiling zet ik dertig flessen. Belangrijk is dat in de laatste seconden de server niet plat gaat, daar heb ik dan ook veel in geïnvesteerd.”

Andere talen
Net als André ervaren ook de andere ondernemers klachten over de responstijd op (aan)vragen. “Mail wordt slecht gelezen”, weet Bob van der Helm van Impact4Marketing, een systeem voor online communicatie. “Wij zien dat videomails beter werken, maar een sms-bericht blijft toch het meest effectief.” Andere talen vormen echter de grootste uitdaging voor Bob. “Ik kan overal ter wereld wel een agent regelen, maar dan moet hij wel Engels spreken. In Duitsland en Frankrijk is deze uitdaging nog wel op te lossen, maar in Bulgarije en Roemenië is het echt andere koek.” Ook in de bouw en techniek vormen andere talen een uitdaging. “Wij kunnen internationaal goede vakmensen rekruteren, maar met name in de bouw vormt de taal een enorme drempel”, ervaart Paul. “Op dit vlak moeten bouwbedrijven echt out of the box leren denken, want wij kunnen niet iedere keer in dezelfde nationale vijver blijven vissen.”


Betrokken mensen
Het mag dan economisch meezitten, maar voor de gebouwautomatisering in de utiliteitsbouw was 2016 in het Noorden een flop. “Maar wij hebben onze kwetsbaarheid durven tonen”, zegt Evert. “Dat resulteerde in voldoende werk via andere bedrijven, die in tegenstelling tot ons in staat zijn grote opdrachten binnen te halen.” Andersom werken de anderen zelf met een flexibele schil. Paul Muller 4“Wij deden vroeger alles in eigen beheer, nu kopen wij voor taken buiten onze kerncompetenties mensen in vanuit ons eigen netwerk”, vertelt Paul. Ook Bart heeft ervaring met mensen buiten de loonlijst. “Wij installeren bijvoorbeeld niet zelf, maar deze mensen sturen wij vanuit onze regierol natuurlijk wel aan.” Bob heeft helemaal geen eigen personeel. “Ik werk met een groot aantal freelancers, dat maakt je als bedrijf flexibel.” Wel is het belangrijk ook met deze mensen een goed partnership aan te gaan, zodat ook onder hen de betrokkenheid groot is.

Mooie ambities
Voor het komende jaar hebben deze vijf ondernemers duidelijke ambities. “Wij gaan voor groei, de markt ligt op stoom”, zegt Paul. “Alle reden om voor de bouw een EU-model in de markt te zetten.” Ook Bart verwacht groei. “Daarbij gaan wij richting integrale oplossingen door de toenemende techniek en proactieve mensen optimaal met elkaar te combineren.” Voor Evert wordt 2017 het jaar van verandering. “Onze huidige business zal gedeeltelijk verdwijnen, daar word ik steeds meer in bevestigd. Alleen redden wij het niet en dus gaan wij partnerships aan om een andere invulling te geven aan automatisering rond de installatietechniek. Bob gaat voor uitbreiding. “Wij willen het MKB nog meer ondersteunen, met een tool om social media sneller te vullen en een webinarplatform om online contacten te verbeteren.” Een hectisch jaar wordt het voor André, die met de recente lancering van zijn whiskyveiling nog moet ervaren wat er op hem afkomt. “Ik hoop op langzame groei, eerst in Nederland om vervolgens uit te kunnen breiden naar Duitsland en Azië.” Met de economische wind weer in de rug, lijken deze mooie ambities zeker haalbaar.

top